Kunst van Ben Acket

ben-zwart-wit-spiraal-2de-poortBEN ACKET

Werk

Toevalligheid tot vaardigheid verheven. Dat is wat het werk van de Bossche kunstenaar Ben Acket (1955) laat zien. Het werk toont ons een rijkdom aan kleur en spetters, uitlopers en doorlopers. Maar wie Ben Acket aan het werk heeft gezien, weet dat hij elk van deze ’toevalligheden’ zorgvuldig construeert. Het lijkt alsof hij de ‘fouten’ van zijn opleiding aan de schildersvakschool tot kunst heeft gemaakt; de afgekeurde druipers en verfspetters geeft hij nu een plek op zijn doeken, want hij ziet de rauwe schoonheid ervan. Hij laat ze een eigen leven leiden. Misschien is ook de soberheid van het Nederlandse kleurpalet debet aan het weelderige kleurgebruik op zijn doeken. Het leven en de schoonheid van toevalligheid worden in zijn werken gevierd in een uitbundige en vreugdevolle kleurexplosie!

Prachtig monumentale kleurrijke en energieke werken!”
(Harold van Voorst – kunstdocent)

Ben Acket werkt vanuit zijn intuïtie en zegt over zijn werk dat thema’s als chaos, vrijheid en vertrouwen terugkomen in zijn doeken. Ook zie je zijn zoeken naar harmonie en balans in de veelheid. Ben werkt voornamelijk met acryl op canvas. Hij heeft een voorkeur voor felle kleuren en gebruikt graag fluorescerende kleuren, meestal zijn deze goed zichtbaar, maar soms ook niet. Deze verborgen wereld wordt pas zichtbaar in het donker wanneer je blacklight aanzet. In de werken vanaf 2019 gebruikt Ben ook bladgoud en bladzilver.

Wie nauwkeurig de werken bestudeert, zal zien dat zijn humor in veel details terug te vinden is.

“Expressieve kleurexplosies die iets essentieels
in mij raken waardoor ik uitkom bij verstilling.”
(Nicole Zonderhuis -designer)

Deze fluor kleuren zijn goed zichtbaar als je op onderstaande link klikt.

fluor dark room

verder nog wat schilderijen van Ben gefotografeerd met en zonder blacklight

Onderstaande doekjes een vier luik van 20 x 20 cm per stuk.

Eerste serie gefotografeerd met dag licht en de tweede serie met Blacklight

“Puurgeluk uit 2020.

Een doek van 40 x 40 cm.

Met blacklight gefotografeerd en dan met daglicht  

Bovenstaande schilderij is de Vuurvogel 60 x 80 cm 2019 eest met daglicht en de onderste met blacklight gefotografeerd.

v

Ben Acket, 2011

contact
Ben Acket
Deutersestraat 25
5223 GV ‘s-Hertogenbosch
info@benacket.nl
06 51899830 ben-18

geboren kunstenaar
In de Maya kalender, waar naar het pad van de ziel wordt gekeken, is Ben een  kosmische (13) gele ster.
“Ik doorsta om te verfraaien. Kunst transcenderend. Ik bezegel de opslag van elegantie. Met de kosmische toon van aanwezigheid.
Ik word begeleid door de kracht van vrije wil. Wij ontwikkelen ons gewaarzijn van de ontelbare mooie dingen in het dagelijkse leven, want iedere fase van schoonheid draagt bij aan de uitbreiding van spirituele verheffing en begrip. Een spinnenweb vol met regenboogparels van de zon, de nachtelijke hemel, rijp met oeroude lichtjes, de schoonheid van een opengaande bloem,de broze stilte van rondtrekkende mist; kunst is niet wat we zien, maar de wijze waarop we kijken! Kunst overstijgt definitie. De kracht van de schoonheid zit in de gevoelens die het in ons losmaakt. Kunst bestaat als een universele mogelijkheid op doorzichtigheid. Je innerlijke essentie straalt dan zichtbaar uit, als geschenk aan allen. Helemaal opengebloeid toon je je Ware Zelf. Gele Ster stelt het zo: Sta toe dat elegantie je leidt naar je volgende stap. Bevrijding van verwachtingen en resultaten verlicht de passie van altijddurende creatie.  Loslaten van oude voornemens; Een sprong in het diepe. LEEF.
Ox Lahun is de leegte, een verblindende aanwezigheid, waar zekerheid gevonden kan worden voor degene die zoekt of gevaar voor degene die het zoeken uit de weg gaat. Ox Lahun is een tijdelijke verblijfplaats waarin de duisternis van de leegte, helderheid brengt. In de persoonlijke reactie op de duisternis, word je iets geleerd over je “zelf”. Dieper inzicht en helderheid wordt verkregen. Het is een radicale frequentieverschuiving. Het is de komst van een donkere onweersbui en de helder blauwe lucht die hier opvolgt. In de polariteit tussen de duistere leegte en de helderheid ligt de oplossing van het probleem. De crisis is voorbij. Het maakt een nabeschouwing van de manifestatie van de schepping om te snappen hoe deze kan worden verbeterd. Het is de vervulling van een schepping en de zoektocht naar een duidelijke richting waarin de volgende stap kan worden gezet. Het is een tijd van volbrenging, van de losse eindjes aan elkaar knopen. Je hebt al het gereedschap verzameld dat je nodig hebt om je schepping af te maken. Ga het leven! Nummer 13 zegt: “Ik leef nu mijn waarheid. Ik ga door tot de vervolmaking van mijn gehele “zelf”.

bron van internet.

 oocean-spaceo

Ocean Space

het huis Galerie Theetuin Koffiehuis Overwegwachters woning Tipi verhuur Yurt verhuur Bio kateraar Biologisch Vegetarisch kok