Kunst van Ben Acket

ben-zwart-wit-spiraal-2de-poortBEN ACKET

Ik ben geboren in Oss in 1955 in een arbeidersgezin. De kunst interesse heb ik niet van thuis meegekregen. Na de middelbare school, LTS schildersvakopleiding, had ik het verlangen om naar de  reclamevakschool Sint Lucas in Boxtel te gaan.  De leerkrachten raadden het mijn ouders af mij daarvoor toestemming te geven, omdat er geen droog brood mee te verdienen zou zijn. Tot mijn spijt moest ik gaan werken, ik was 15 jaar.

Pas na mijn eerste huwelijk en het loslaten van mijn baan als machinist bij de NS, kwam er ruimte om mijzelf te leren kennen. Bijzondere mensen kwamen op mijn pad waarvan verschillenden me vertelden dat ik groot en met veel kleuren moest gaan schilderen. Om de een of andere reden kwam het er pas van toen een dierbare vriendin  in 1998 me een paar grote doeken en verf gaf. Vanaf dat moment ben ik gaan schilderen. Dit bleek zo inspirerend en meditatief te werken dat ik er niet meer mee wilde stoppen. Mijn eerste werken waren groot en op laken. Daarna ben ik op canvas ( hetzelfde materiaal waar ik mijn tipi’s mee naai) gaan schilderen, eerst nog opgespannen, later los doek.
Dat ik dit nat kon vouwen gaf een nieuw perspectief. Ook was het doek in het begin nog niet geheel bedekt. Vanaf ongeveer 2005 ben ik het doek volledig gaan beschilderen. Met grote doeken werken vind  inspirerend en verassend maar het neemt ook veel tijd (soms meerderen jaren). De laatste tijd ben ik op kleinere doeken aan het schilderen. Dit heeft weer als voordeel dat ik in 2010 vijf doeken heb af kunnen maken.

Op reis in La Gomera, Frankrijk, Italië, Mexico, Griekenland  en India nam ik doek en verf mee en schilderde op locatie.
shivaZo heb ik op een plek in de bergen in Italië, waar het spookte, voor het eerst zwart gebruikt,  ‘Shiva’.
Op het Griekse eiland Samothraki,  met zijn unieke woeste schoonheid,  veel bergbeken met watervallen, kleine meertjes  overschaduwt door reusachtige platanen schilderde ik “
‘Samothraki’ op afgelegen plekken in de natuur.
Het doek ‘De Buddha’ is gemaakt in Frankrijk bij een vriend die op een plek woonde waar totale stilte heerste.
Op  reis in India heb ik in Goa op het strand geschilderd en op het dak bij een vriend in Arambol. In dit doek zie ik de kleuren van India terug, overwegend groen met gele en gouden kleuren.

india-my-love

ben-roze-spiraal

ben-geel

Ben Acket, 2011

contact
Ben Acket
Deutersestraat 25
5223 GV ‘s-Hertogenbosch
info@benacket.nl
06 51899830 of 073 6237828ben-18

geboren kunstenaar
In de Maya kalender, waar naar het pad van de ziel wordt gekeken, is Ben een  kosmische (13) gele ster.
“Ik doorsta om te verfraaien. Kunst transcenderend. Ik bezegel de opslag van elegantie. Met de kosmische toon van aanwezigheid.
Ik word begeleid door de kracht van vrije wil. Wij ontwikkelen ons gewaarzijn van de ontelbare mooie dingen in het dagelijkse leven, want iedere fase van schoonheid draagt bij aan de uitbreiding van spirituele verheffing en begrip. Een spinnenweb vol met regenboogparels van de zon, de nachtelijke hemel, rijp met oeroude lichtjes, de schoonheid van een opengaande bloem,de broze stilte van rondtrekkende mist; kunst is niet wat we zien, maar de wijze waarop we kijken! Kunst overstijgt definitie. De kracht van de schoonheid zit in de gevoelens die het in ons losmaakt. Kunst bestaat als een universele mogelijkheid op doorzichtigheid. Je innerlijke essentie straalt dan zichtbaar uit, als geschenk aan allen. Helemaal opengebloeid toon je je Ware Zelf. Gele Ster stelt het zo: Sta toe dat elegantie je leidt naar je volgende stap. Bevrijding van verwachtingen en resultaten verlicht de passie van altijddurende creatie.  Loslaten van oude voornemens; Een sprong in het diepe. LEEF.
Ox Lahun is de leegte, een verblindende aanwezigheid, waar zekerheid gevonden kan worden voor degene die zoekt of gevaar voor degene die het zoeken uit de weg gaat. Ox Lahun is een tijdelijke verblijfplaats waarin de duisternis van de leegte, helderheid brengt. In de persoonlijke reactie op de duisternis, word je iets geleerd over je “zelf”. Dieper inzicht en helderheid wordt verkregen. Het is een radicale frequentieverschuiving. Het is de komst van een donkere onweersbui en de helder blauwe lucht die hier opvolgt. In de polariteit tussen de duistere leegte en de helderheid ligt de oplossing van het probleem. De crisis is voorbij. Het maakt een nabeschouwing van de manifestatie van de schepping om te snappen hoe deze kan worden verbeterd. Het is de vervulling van een schepping en de zoektocht naar een duidelijke richting waarin de volgende stap kan worden gezet. Het is een tijd van volbrenging, van de losse eindjes aan elkaar knopen. Je hebt al het gereedschap verzameld dat je nodig hebt om je schepping af te maken. Ga het leven! Nummer 13 zegt: “Ik leef nu mijn waarheid. Ik ga door tot de vervolmaking van mijn gehele “zelf”.

bron van internet.

 oocean-spaceo

Ocean Space

het huis Galerie Theetuin Koffiehuis Overwegwachters woning Tipi verhuur Yurt verhuur Bio kateraar Biologisch Vegetarisch kok